Daca inca nu v-ati hotarat sa apelati la un profesionist pentru decorarea casei, speram sa va venim in ajutor cu o serie de reguli.
Fie ca sunteti la prima experienta in ceea ce priveste amenajarea locuintei sau ati mai trecut de cateva ori prin furcile caudine, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le punctati inainte sa va apucati de treaba:
1. Inainte sa plecati la cumparaturi asigurati-va ca aveti dimensiunile corecte ale camerelor. Trasati un plan in care sa notati pozitia si dimensiunea ferestrelor, locatia surselor de electricitate si cea a obiectelor de mobilier pe care doriti sa le achizitionati.
2. Descoperiti care este stilul de amenajare ce va caracterizeaza personalitatea: rasfoiti reviste home&deco, urmariti emisiuni de specialitate, cautati pe internet sau vizitati showroom-urile pentru a afla ce este la moda si ce va place!
3. Identificati centrul de interes al fiecarei camere; uneori poate fi vorba de un semineu, alteori de un obiect de mobilier special, de care sunteti foarte atasati, sau poate fi chiar panorama pe care o admiram de la fereastra. Odata stabilit punctul focal, va fi mult mai usor sa-l accentuati!
4. Achizitionati intai obiectele de mari dimensiuni (mobilier, covoare, draperii) si aveti grija sa fie in nuante si stiluri apropiate, pentru a oferi continuitate si omogenitate spatiului. Nu va temeti ca veti obtine o camera anosta! Obiectele decorative si accentele de culoare vor fi detaliile picante din amenajarea dumneavoastra.
5. Aveti intotdeauna in vedere functiunea camerei pe care doriti sa o amenajati. De exemplu, daca livingul urmeaza sa fie si camera de studiu, veti avea nevoie de birou, raft de carti, lumina adecvata, in afara de celelalte obiecte caracteristice oricarui living. Asigurati-va ca obiectele achizitionate au dimensiunea corespunzatoare si pot fi armonizate!
6. Folositi elemente care pot unifica spatiul (motive geometrice, materiale, texturi, nuante) si mergeti pe principiul repetitiei: un accent rosu sau o masca africana pot crea senzatia ca au fost inserate dupa finalizarea ambientarii. Mai multe accente rosii ici-colo vor contribui la schema de culori, iar un set de motive africane va sprijini conceptul amenajarii.
7. Contrastele confera mult farmec unei case, prin urmare nu va temeti sa experimentati! Daca plasati mobila si accesoriile pe un fundal contrastant, veti reusi sa puneti in valoare fiecare obiect.
8. Aveti grija atunci cand incercati sa mentineti echilibrul vizual, deoarece scara si greutatea obiectelor joaca un rol major in respectarea proportiilor. De exemplu, daca optati pentru un semineu de mari dimensiuni, in partea opusa plasati o canapea impozanta!
9. Pentru camerele formale utilizati aranjamentele simetrice si formele precise; pastrati accentele si asimetriile pentru ambientele cu o destinatie „casual”.
10. Achizitionati la sfarsit accesoriile pentru ca bugetul sa nu aiba de suferit, si nu uitati ca ele trebuie sa sublinieze linia cromatica si stilul amenajarii. |