Alegerea placilor ceramice se face in primul rand in functie de zona de aplicatie – faianta pentru pereti si gresie pentru pardoseala, tinand seama de multitudinea spatiilor in care poate fi folosit acest material. Acum, placile ceramice isi gasesc o larga aplicabilitate atat in bai si bucatarii (zone predilecte), cat si in cazul livingurilor si chiar a dormitoarelor, birourilor si camerelor de copii. Nu mai vorbim de amenajarile de exterior: terase, balcoane, piscine si gradini. Deoarece plaja este extrem de larga, ne vom referi in special la aplicatiile din baie si bucatarie. in general, ca dimensiuni, formele mai uzitate pentru perete sunt cele dreptunghiulare 15x60, 10x30, 30x60, 20x40 cm etc. Pentru par doseala, formele sunt mai mult patrate mergandu-se mult pe extremitati: 10x10 cm pentru spatii mici si 60x60 cm pentru spatii foarte mari. Mozaicul reprezinta in continuare o optiune demna de luat in considerare. Nu mai putin importanta in alegere este si usurinta montarii placilor ceramice.
De aceea prezentam cateva sfaturi pentru montarea faiantei!
• Montarea faiantei se incepe intot deauna de la o muchie sau un colt, pentru ca acestea dau alinierea placilor.
• De asemenea, se porneste din locul cel mai expus vederii, pentru ca aces ta sa beneficieze de placi intregi.
• Dimensiunea placilor se alege in functie de dimensiunile peretelui, ca sa nu fie necesara taierea lor.
Alege cu Simona Bonea
1. Cum putem folosi placile ceramice pentru a accentua un stil anume de amenajare?
Stilul clasic poate fi creat prin utilizarea de placi ceramice cu suprafata neteda, mata sau lucioasa, in culori calde beige, gri, maron deschis sau culori pastelate, in general, in orice tip de format. in tendintele actuale se afla din nou placile marmorate atat pentru pardoseala cat si pentru pereti. Finisajul peretilor e de preferat sa fie intr o singura culoare, cu decoruri subtile, fara combinatii de formate diferite a placilor. A crea o atmosfera in stil modern presupune asortarea placilor ceramice cu restul finisajelor de mobilier sau decoratiuni in multe combinatii. Acest stil permite utilizarea de culori puternice, de contrast, a decorurilor florale, geometrice sau cu textura in relief. Se poate da frau liber imaginatiei prin alegerea de modele avangardiste, dinamice, dar si linistite, depinzand de atmosfera care se urmareste a fi creata. Un stil high tech poate fi sugerat prin placi in culori reci, decoruri inguste cu design liniar sau striatiuni in relief. Prin anumite combinatii de placi cu decoruri sau utilizarea unor formate in combinatii diferite se poate sugera un anumit stil de amenajare: minimalist – formate unice, fara decoruri, maxim doua combinatii de culori, glossy – placi cu design special cu linii curbe; oriental – mozaic; rustic – placi cu textura in relief si margini neregulate si decoruri specifice.
2. Ce tip de placi ceramice se recomanda pentru spatiile mici?
Amenajarea spatiilor de mici dimensi uni implica alegerea de culori cat mai deschise si calde. in cazul in care se doreste totusi utilizarea unei culori de accent, aceasta ar trebui sa fie pastelata. Mozaicul este o alegere fericita pentru spatiile mici, permitand delimitari de zone sau culoare si incadrandu se foarte bine pe un fond cu placi mai mari ca dimensiuni. De asemenea, formatul placilor contribuie la sugestia dimensionala: placile dispuse pe verticala vor da senzatia de inaltime, cele dispuse pe orizontala de largime; placile de formate mari se preteaza pentru spatii deschise si aerisite, iar combinatia acestora cu alte formate atipice diferite creeaza dinamism. O placare pe verticala intr o culoare mai inchisa incadrata ca o banda pe o portiune de perete va reliefa produsele dispuse de acea linie si le va apropia vederii. Un hol ingust va capata deschidere prin utilizarea de placi deschise lat culoare si in format orientat perpendicular pe latimea acestuia. Exista si varian ta montarii cu rosturi deplasate, astfel ca taierea placilor la incadrarea pe margini sa nu fie suparatoare vederii.
3. Ce caracteristici trebuie luate in considerare atunci cand cumparam placi ceramice pentru exterior sau suprafete cu trafic intens?
Nu orice tip de gresie poate fi utilizat la exterior, ori in locuri cu trafic intens, in bucatarie sau baie. Exista carac teristici tehnice care trebuie luate in considerare: rezistenta la alunecare, patare sau inghet – sunt atribute pe care un specialist le cunoaste si le indica la achizitie oricarui client. De exemplu, coeficientul denumit „PEI” (Porcelain Enamel Institute) indica rezistenta la abraziu ne (trafic) a placilor ceramice, prin urmare acest indicativ va trebui luat in calcul cand se aleg placi pentru destinatii speciale de trafic si uzura. Pentru exterior se vor folosi numai placi portelanate, careau o absorbtie foarte mica de apa (sub 0,5%), fara glazura. Pentru piscine si locuri umede, unde exista posibilitatea apei la suprafata, sunt indicate placile cu coeficient de alunecare scazut, cele cu suprafata mata, neglazurata.
4. Ce avantaje aduce acest tip de finisaj?
Gresia indeplineste nu numai rol decorativ, ci si unul functional bine definit in orice spatiu. Placile ceramice sunt usor de intretinut intrucat au capacitatea de a nu absorbi praful si alte impuritati, sunt igienice, antialergice si non toxice, rezistente la uzura si umiditate.
Simona Bonea
Director General Avantgardesign
tel.: 0722.632.000,
e-mail: office@avantgardesing.ro |